Wat is een Brassband ?


Wat is nu eigenlijk een brassband is een veel gehoorde vraag. Daar willen we bij deze introductie over vertellen. Brassbandmuziek is van oorsprong afkomstig uit Engeland. Rond 1800 hadden veel fabrieken hun eigen muziekvereniging. Veelal alleen koperblazers. Dit is nog steeds essentieel voor een brassband. Brassbandmuziek onderscheidt zich van fanfare en harmonie door een warm, "rond" kopergeluid. In een brassband zult u dan ook vergeefs zoeken naar hout/riet blaasinstrumenten (zoals Klarinet, Hobo of Saxofoon. Ook strijkinstrumenten maken geen deel uit van de band (bijvoorbeeld viool of cello). Er zitten alleen koperblazers in, van cornettisten en trombonisten tot hoorn- en euphonium-spelers, samen met een slagwerksectie.

Een standaard (complete) brassbandbezetting bestaat uit: 26 à 27 koperblazers, :

10 cornetten
1 es-cornet
9 bes-cornetten in diverse partijen:
* 4 solocornetten, waarvan één principal
* 1 repiano-cornet
* 2 cornetten, tweede stem
* 2 cornetten, derde stem

1 bugel

3 althoorns: een solo alt, een 1e en een 2e alt

2 baritons: een 1e en een 2e bariton

2 euphoniums: voor beide dezelfde partij, maar volgens een bepaalde taakverdeling

3 trombones: twee tenortrombones en een bastrombone

4 bassen: twee in es en twee in bes

slagwerk sectie: een drumstel, pauken en overige ritme-instrumenten

Brassbandklank
Uniek is de ronde en harmonische klank van "het koperblaas of koperorkest", zoals men een brassband ook wel pleegt te noemen. Deze Nederlandse vertaling is gelukkig nooit opgenomen in het taalgebruik. Het is immers toch zo dat elke groep koperblazers nog geen brassband is. Er is een gezegde dat luidt: "Het is de toon die de muziek maakt". Het is een gezegde dat vooral voor brassbands geldt. Bij dit type orkest gaat het niet alleen om de specifieke bezetting, maar ook om de klank. De typische brass-sound komt het best tot zijn recht in een volledige bezetting van alle instrumenten en partijen. Hoewel "The Canedian Brass", met slechts een 5 man bezetting, hier een uitstekende uitzondering op de regel vormt.

Brassbandmuziek is de laatste jaren sterk in opmars in Nederland. Ons land kent nu zo'n 200 Brassbandverenigingen, waarvan de top ook internationale faam geniet.

Meer weten over brassbands, de muziek etc? Kijk dan op onze links pagina of kom gewoon eens kijken bij Brassband Canite Tuba. (Zie Contact Info en Concert Agenda.)